Ratko Delorko, predsednik

Ratko DelorkoNjegova koncertna dejavnost ga je popeljala na odre glavnih koncertnih dvoran, tako v Nemčiji, kot v tujini. Njegov repertoar zajema dela od obdobja baroka do sodobne glasbe.

Spekter njegovega umetniškega ustvarjanja so povzele številne radijske in televizijske oddaje. Za nemški WDR je npr. posnel tako Gershwinovo “Rapsodijo v modrem”, kot tudi klavirske sonate Antheila. Krstna izvedba Delorkove “MIDI Sonate” za klavir, osebni računalnik in sintetizator, kot tudi številni klavirski recitali so pogosto preneseni v živo. Med ostalim je za “Saarland Radio” izvedel Bernsteinovo 2. simfonijo. Njegovi posnetki so zajeti na več kot 25 CDjih.

Kot skladatelj se Delorko enakovredno posveča klavirski, komorni, orkestralni in elektronski glasbi. Leta 2002 je tudi aranžiral Mossurgskyjeve “Slike z razstave” za klavir in orkester.

Ko je klavirski proizvajalec Steinway & Sons leta 2003 praznoval 150. obletnico, so Ratka Delorka zaprosili za pripravo programa ob tej priložnosti. Koncertni program “The History of the Steinway Piano”, ki je na voljo tudi kot posnetek, je nastal z uporabo 25 klavirjev iz različnih obdobij.

Poleg tega je posnel Beethovnova koncerta WoO 4 in Št. 2 na instrumentih obdobja (preostali klavirski koncerti so v izdelavi), ter celoten opus Gershwina in izdal CD v živo posnetega recitala z izbranimi deli F. Chopina iz dvorane Berlinske Filharmonije.

Brez dvoma je najbolje poznan po unikatnem koncertnem programu “The History of the Piano”, v katerem Delorko predstavi zgodovino razvoja instrumenta z izvedbo specifičnih del na 22 instrumentih različnih obdobij, ki ohranjajo identično mehaniko in akustične lastnosti originalom.

Ratko Delorko predava na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Frankfurt (Nemčija), obenem je tudi gost številnih mojstrskih tečajev v Maleziji, Rusiji, Italiji, ZDA in na Kitajskem.

Print Friendly, PDF & Email