Komisija – Insula 2012

Massimo Gon – predsednik komisije

Massimo GonMassimo Gon se je pričel učiti klavir pri petih letih. Študiral je na tržaški akademiji “Giuseppe Tartini” v razredu Luciana Ganteja, kjer je z diplomiral z odliko. Takoj zatem je krajši čas študiral še pri Vincenzu Vitaleju v Neaplju, ter se udeležil mojstrskega tečaja Nikite Megaloffa v Ženevi. Po zelo uspešnih nastopih na državnih in mednarodnih tekmovanjih (Premio Venezia, Cata Monti di

Trieste per la musica moderna e contemporanea, La Spezia, Osimo, Stresa, “Viotti” di Vercelli) je dobil priložnost nastopiti na najpomembnejših odrih po Italiji (Teatro alla Scala, Teatro Regio di Torino, La Fenice, Filarmonica Romana, Teatri Verdi di Trieste, Teatro Massimo di Palermo), v številnih Evropskih prestolnicah (Moskva, St. Petersburg, Budimpešta, Ljubjana, Bruselj), ter Združenih državah in Južni Ameriki. Sodeloval je tudi na številnih mednarodnih festivalih (Mozart Festival, Serate musicali di Stresa, Mittelfest di Cividale, Estate Fiesolana, Asolo Musica, Alghero). Za diskografsko hišo Velut Luna je pred kratkim posnel celoten ciklus Lisztovih dvanajstih “Grand Etudes”. Preferenco daje romantičnemu repertoarju ter skladateljem 20. stoletja, hkrati pa izraža izjemno zanimanje za sodobno glasbo. Poučuje na Glasbeni akademiji “Giuseppe Tartini” v Trstu in redno predava na mojstrskih tečajih (Moskovska akademija za glasbo, Lisztova Akademija v Budimpešti, Staatliche Hochschule für Musik of Mannheim). Obenem je reden član žirij številnih tehtnih tekmovanj.

Erwin Kropfitsch

 

Erwin Kropfitsch

Erwin Kropfitsch se je rodil leta 1958 v Celovcu. Študiral je na salzburški Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost “Mozarteum” v razredu prof. Briana Lamporta. Leta 1981 je z odliko diplomiral. Študij je nadaljeval do magisterske stopnje leta 1982. Leta 1985 se je odločil za glasbeno izpopolnjevanje pri prof. Aciju Bertonclju na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 1989 ponovno z  odliko diplomiral. Obenem se je udeležil številnih mojstrskih tečajev priznanih glasbenikov in pedagogov, med ostalimi Günther Ludwig, Dario Rosa, ter Trio di Trieste. Je ustanovitelj društva “Musikforum Viktring”, tekmovanja “Gustav – Mahler – Kompositionswettbewerb der Stadt Klagenfurt”, ter umetniški vodja festivala “Musikakademie Feldkirchen”. Tako kot solist, kot tudi član “Ensemble Wien – Ljubljana” je nastopil s številnimi orkestri (Koroški simfonični orkester, Litovski komorni orkester, Moskovski simfonični orkestro, Slovenska Fimharmonija). Redno sodeluje v različnih komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki, kot so Miloš Mlejnik, Siegfried Palm, Michael Martin Kofler, Jossi Gutmann, Johannes Kropfitsch, Vassily Lobanov, Wolfgang David, Benjamin Schmid, Tartini Kvartet Ljubljana, Panocha Kvartet Praga, Jess Trio Dunaj. Njegovo delovanje osredotoča na glasbo 21. stoletja, krstno je izvedel številna dela še živečih skladateljev (Bruno Strobl, Wolfgang Liebhart, Dieter Kaufmann, Bruno Karrer, Christoph Cech, Herbert Willi, Sigrid Riegebauer, Vassili Lobanov, Meinhard Rüdenauer, Violeta Dinescu). Od leta 2012 je umetniški vodja mojstrskih tečajev “Ossiacher Meisterkurse”.

Christian Tarla

Christian Tarla

Christian Tarla je francoski pianist in pedagog. Študija orgel in klavirja je zaključil na “Schola Cantorum” ter na “Ecole Normale Alfred Cortot von Paris”. Prelomno srečanje v njegovem življenju je bilo z ruskim pianistom in pedagogom Alexandrom Satzom, s katerim je dolga leta študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec. Poučuje na “Johann – Joseph – Fux” konservatoriju v Gradcu. Kot solist in komorni glasbenik je sodeloval s številnimi orkestri in komornimi skupinami v Franciji, Nemčiji, Švici in Avstriji. Kot pedagog je nastopil na številnih mojstrskih tečajih v Franciji, Braziliji, Taiwanu in Sloveniji. Večkrat je nastopil kot član žirije številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, tako pianističnih kot tekmovanj za komorne zasedbe. Veliko njegovih študentov je pobralo najvišje nagrade na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Hkrati je prof. Tarla tudi predavatelj didaktike, metodike, ter specifične didaktike igranja klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec.

Print Friendly, PDF & Email