Oskar Laznik, saksofon

Oskar LaznikOskar Laznik (*1987) je z igranjem saksofona začel leta 1996 v glasbeni šoli Hrastnik pri prof. Vanju Tomcu. Med letoma 2002 in 2006 je obiskoval Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je uspešno maturiral v razredu prof. Dejana Prešička. Šolanje je nadaljeval v razredu prof. Matjaža Drevenška na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je s posebno pohvalo diplomiral leta 2010. Leta 2012 pa je končal podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu pri prof. Daniel Gauthieru.

Oskar je zmagovalec številnih tekmovanj: Državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (2004), Mednarodno tekmovanje mladih saksofonistov v Novi Gorici (2003, 2007), Evropsko tekmovanje mladih saksofonistov Gap, Francija (2003, 2005), in finalist tekmovanja ”Hülsta Woodwinds 2011” v Münstru, Nemčija. Leta 2006 je prejel Škerjančevo nagrado Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole, leta 2008 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za izvedbo Koncerta Lars-Erika Larssona s simfoničnim orkestrom SNG opera in balet Ljubljana.

Njegov repertoar zajema tako standardna dela za saksofon, kot tudi transkripcije del iz obdobij baroka, klasicizma in romantike. Kot solist in komorni glasbenik je nastopil na mnogih odrih v Sloveniji, kot tudi v tujini (Srbija, Nemčija, Francija, Latvija, Ukrajina, ZDA). Je član OL-SK dua in kvarteta saksofonov ”Ensemble 4 Saxess”.

Od leta 2012 je profesor za saksofon in komorno igro na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Print Friendly, PDF & Email