Ofer Canetti, violončelo

Ofer CanettiOfer Canetti se je rodil leta 1987 v Izraelu. Njegov BA študij violončela je zaključil na glasbeni šoli Buchmann-Mehta Univerze v Tel-Avivu, razred prof. Hillel Zori, diplomski študij pa na Visoki šoli za glasbo Köln, kjer je študiral s prof. Clausom Kenngiesserjem. Izobraževanje je nadaljeval pod vodstvom Enerica Bronzija na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, ob tem pa je redno sodeloval z njegovim mentorjem prof. Uzijem Wieselom.

Ofer se redno predstavlja na najprestižnejših svetovnih odrih. Februarja 2010 je med ostalim imel recital v new-yorškem Carnegie Hallu. Kot solist je nastopil z “Deutsche Kammerakademie Neuss”, “Georgische Kammerorkester Ingolstadt”, “Moscow Chamber Orchestra of the Slobotkin Center”, “Georgian Sinfoniette Tbilisi”, “Haifa Symphony Orchestra” in drugimi.

Prejemnik nagrade na mednarodnem čelističnem tekmovanju “Bucchi” v Rimu leta 2011, tekmovanja Enerico Mainardi v Salzburgu leta 2012, tekmovanja “Buchman-Mehta School of Music”, tako v solo kategoriji, kot v kategoriji za komorne zasedbe. Poleg tega je prejel posebne nagrade na tekmovanjih “Allegro Vivo” v Avstriji in tekmovanju “Paul Ben-Haim” v Izraelu. Na podlagi teh dosežkov je leta 2007 prejel štipendijo ameriško-izraelske kulturne zveze.

Kot komorni glasbenik je Ofer redno vabljen, da nastopi in predava na številnih festivalih po Evropi in v Izraelu. Tekom njegove kariere je sodeloval z uglednimi glasbeniki, kot so Howard Klug, Rudolf Koelman, Ludwig Mueller, Tomer Lev, Vladimir Ivanov, Daniel Ottensamer, “Aviv” kvartet in drugi.

Ofer je soustanovitelj “Testore kvarteta”, ki je pričel delovati leta 2013 s krstnim koncertom v Arnold Schoenberg centru na Dunaju. Njihov prvi profesionalni posnetek je nastal v avstrijskem ORF RadioKulturhausu na Dunaju. Temu je sledilo veliko predstav, med ostalimi koncerti v Brucknerhausu v Linzu, na 35. glasbenih večerih v Piranu, Tartini festivalu in 2. salzburškem glasbenem festivalu. “Artis kvartet” jim je nedavno podelil nagrado na ISA festivalu v Avstriji.

Od leta 2010 je Ofer prvi čelist “Salzburških komornih solistov” in solo-čelist hrvaškega orkestra “PurPur” od leta 2012.

Print Friendly, PDF & Email