Nora Romanoff – Schwarzberg, viola

“[…] čudovit temen ton, zdržuen z odločnostjo, izjemno tehniko in čarom […]”Fædrelandsvennen (Norveška)

Nora Romanoff - SchwarzbergViolistka Nora Romanoff – Schwarzberg že od otroštva koncertira po celem svetu, tako kot solistka, kot komorna glasbenica in se predstavlja na prestižnih odrih in festivalih, kot so Festival Salzburg, Konzerthaus (Dunaj), Theatro Colon de Buenos Aires, Salle Pleyel v Parizu, dunajski Musikverein, Progetto Martha Argerich v Luganu, Les Classiques de Villars, Andrey Sacharov Festival in Valdres Sommerinsinfoni.

Kot soistka je sodelovala z orkestrom “Orchestra della Svizzera Italiana”, Zagrebškim Komornim Orkestrom, Orkestrom Bacauske filharmonije, Kristiansand Symphony Orchestra, Orkestrom Irkutska in Argentinsko Camerato Bariloche. Kot komorna glasbenica je igrala v zasedbah z zvezdami klasične glasbe, kot so Martha Argerich, Mischa Maisky, Gabriela Montero, Lylia Zilberstein, Renaud Capucon, Gavriel Lipkind in številnimi ostalimi.

Rojena leta 1985 v New Yorku, se je še kot otrok z družino preselila na Dunaj. Od takrat je imela priložnost sodelovati z umetniki, kot so Martha Argerich, Isaac Stern, Mstislav Rostropovič, Zubin Mehta, Yehudi Menuhin in Valentin Berlinsky, ki so bili zanjo izjemno pomembna vodila v njenem izobraževanju. Pri šestih letih je začela s poukom klavirja pod vodstvom njene mame, Dore Schwarzberg. Pri 11 letih je imela Nora njen 1. recital v dunajskem Konzerthausu.

Od leta 2002 se je Nora posvetila violi. Njen trenutni repertoar obsega preko 70 del vseh obdobij. Njeni mentorji in profesorji so bili Yuri Bashmet, Hatto Bayerle, Michael Kugel, Thomas Kakuska in Igor Salyga. Marca 2014 je zasluženo prejela naziv “Magister artium” od Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj.

Nora je dobitnica številnih nagrad na mednarodnih tekmoanjih v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem in je bila izbrana kot štipendistka fundacije Yehudi Menuhin Live Music Now. Nora Romanoff – Schwarzberg je ena osrednjih glasbenic festivala “Podium Festival Esslingen”, ki velja za enega najizvirnejših in najuspešnejših festivalov komorne glasbe. Obenem je tudi soustanoviteljica festivala “Podium Festival Mödling”, ki se je odvijal Septembra 2013.

EMI Classics je izdal 9 plošč s posnetki koncertov projekta “Progetto Martha Argerich”, od katerih so številni prejeli nominacije za nagrado “Grammy”. Dodatno je Nora snemala za založniški hiši Gramola in Naxos, kot tudi številne evropske radijske postaje.

Norin instrument je viola Pietra Pallotte (1790), ki ji jo je velikodušno poklonila preminula Lady Margaret Kagan.

Print Friendly, PDF & Email