Michele Montemurro, Klavir

Michele MontemurroMichele Montemurro (1982) je pričel s študijem klavirja na konservatoriju “Giuseppe Verdi” v Milanu (Italija) v razredu prof. Paola Bordonija, kjer je leta 2002 z odliko diplomiral. Obenem je vzporedno vpisal tudi študij orgel pod mentorstvom prof. Luigija Molfine, katerega je z diplomo zaključil leta 2000, ko mu je bilo le sedemnajst let.

Med leti 2002 in 2005 je dodatno izpopolnjeval svoje veščine na Mednarodni klavirski akademiji “Incontri col Maestro” v Imoli (Italija) pod vodstvom prof. Franca Scale. Leta 2004 je nadaljeval s študijem v nemškem Kölnu, razred prof. Dr. h.c. Arbo Valdma. Ponovno je z odliko diplomiral leta 2005, podiplomski študij pa je na tej isti ustanovi zaključil dve leti kasneje.

Sledila so vabila številnih festivalov in društev, ki so ga popeljala do nastopov na koncertnih odrih v Italiji, Švici, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Estoniji, na Hrvaškem, Japonskem in v Južni Koreji, kjer je nastopil tako kot solist, kot tudi s številnimi orkestri, med ostalimi s komornim orkestrom “Regione Marche”, “Orchestra Accademia i Filarmonici” Verona, “G. Paisiello” orchestra Taranto, Pärnu chamber orchestra (Estonija), italijanskim orkestrom “Antonio Vivaldi” ter z nemškim “NRW Prilharmonics”.

Je dobitnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (1. nagrada na 8. mednarodnem tekmovanju “A. Bocchi”, 1. nagrada na 1. evropskem tekmovanju “G. Mosconi”, 1. nagrada na 3. mednarodnem tekmovanju “Comune di Cassina de’ Pecchi” Milano, 2. nagrada na 6. evropskem tekmovanju “L. Gante” Pordenone, 2. nagrada na 1. mednarodnem tekmovanju “Schumann Prize” Lamprecchio, 1. nagrada na 17. državnem tekmovanju “Terzo Musica” Terzo, nagrada “Best Piano Performance” na 4. mednarodnem tekmovanju “Zlatko Grgošević” Zagreb, 2. nagrada na 45. evropskem tekmovanju “A. Speranza” Taranto).

Obenem se je udeležil številnih mojstrskih tečajev, med ostalimi z Aldom Ciccolinijem, Andreo Lucchesinijem in Alexisom Weissenbergom.

Januarja 2010 je za založniško hišo TUDOR Recording. Inc. izdal svoj 1. studijski posnetek.

Michele Montemurro je soustanovitelj društva “Pianissimo” in umetniški vodja festivala “Festival Pianistico Città di Morbegno” (Italija). Redno je tudi član žirij na državnih in mednarodnih tekmovanjih, svojo koncertno dejavnost pa uspešno kombinira tudi s poučevanjem klavirja v Italiji in Švici.

V bližnji prihodnosti ga čakata italijanska turneja s 1. klavirskim koncertom D. Šostakoviča in 2. studijski CD z izbranimi deli ukrajinskega skladatelja Nikolaia Kapustina.

Print Friendly, PDF & Email