Ida Bieler, violina

Ida BielerAmeriška violinistka Ida Bieler je tekom svoje nenavadne kariere postavila nove mejnike kot glasbenica izjemne razsežnosti. Z njeno izkušenostjo, tako v solističnem kot komornem repertoarju, združuje mnenja kritikov in občinstva, zahvaljujoč se edinstveno osebni interpretaciji.

Njeno razpoznavnost so pognale zmage na mednarodnih tekmovanjih iz treh celin: Zlata medalija, Nagrada občinstva in Nagrada za sodobno delo na mendarodnem tekmovanju “Valentino Bucchi” v Rimu, “International Violin Concours Dr. Luis Sigall” v čilskem Vina del Mar, na mednarodnem tekmovanjem za komorne skupine “Vittorio Gui“ v Firencah in newjorškem “Concert Artists Guild Award”. Od takrat je v spremstvu orkestrov, kot solistka in komorna glasbenica, stalna gostja pomembnih glasbenih odrov celega sveta.

Ida Bieler se redno predstavlja na uglednih mednarodnih festivalih, kot so Schleswig-Holstein Musik Festival, Rheingau Musik Festival, Beethovenfest Bonn, Schwetzinger Festspiele, Schubertiade v Hohenemsu, Marlboro Music Festival, Casals Festival Puerto Rico, Paris Festival Châtelet in Tivoli Festival. Sodelovala je z številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Karl Engel, Gerhard Oppitz, Leonard Hokanson, Konrad Elser, Mischa Maisky, Boris Pergamenschikow, Gérard Caussé, Radovan Vlatković, Marie Louise Neunecker, Patrick Messina, ter sodelovala v kvartetih Guarneri, Amadeus in Emerson.

Njen repertoar, osupljiv po obsegu, se razpenja od baroka do sodobne glasbe. Njeni nastopi in posnetki celotnih ciklov del, od bachovih solo sonat in partit, do celotnih zbirk Bartókovih, Hindemithovih, Coriglianovih in Pendereckijevih sonat so bili deležni občudovanja, kakršnega si ponavadi prislužijo zgolj “specialisti” določenega stila. Krstno je izvedla dela številnih skladateljev, med ostalimi Ariberta Reimanna, Volkerja Davida Kirchnerja in Moritza Eggerta. Z mehiškim Državnih simfoničnim orkestrom je pod taktirko skladatelja izvedla prve predstave dela “Metamorphosen – Concerto per violino ed orchestra no. 2” Krzysofa Pandereckija.

Zbirka Idinih zgoščenk zajema stilno izjemno širok spekter komornih in solističnih del, katera so bila deležna številnih nagrad, med ostalimi “Cannes Classical Award”, “Echo Klassik Preis”, “Fono Forum Stern des Monats”, Repertoire “10″ in “Chamber Music Selection of the Month”.

Kot komorna glasbenica, je bila Ida Bieler članica znamenitega nemškega godalnega kvarteta “Melos” od leta 1993, do njihovega poslovilnega nastopa, leta 2005. Igrala in snemala je z “Ensemble Villa Musica”, od leta 2001 pa je violinistka zasedbe “Xyrion PianoTrio”. Leta 2009 je ustanovila “Robert Schumann Ensemble Düsseldorf”.

Med leti 1983 in 1988 je bila koncertni mojster simfoničnega in opernega orkestra “Gürzenich Orchester” in bila obenem ena prvih žensk, ki je pridobila mesto koncertnega mojstra v večjem evropskem orkestru. Leta 1988 je sprejela profesuro na “Hochschule für Musik und darstellende Kunst Frankfurt”. Leta 1993 je nasledila Sandorja Vegha kot vodja violinskega oddelka in oddelka za komorne skupine na “Robert Schumann Hochschule Düsseldorf”. Med leti 2005 in 2007 je bila honorarni profesor za violino in komorno glasbo na “Guidhall School of Music and Drama” v Londonu, trenutno pa je gostujoči profesor na avstrijski “Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz”.

Vodila je mojstrske tečaje na številnih pomembnih festivalih, kot so Schleswig-Holstein Musik Festival, Hindemith Institute Blonay, Stiftung Villa Musica Rheinlandpfalz, Landesmusikakademie Schloss Ochsenhausen, Landesmusikakademie Nordrhein – Westfalen, Oberstdorfer Musiksommer. Predavala je na večjih univerzah in glasbenih šolah v ZDA, Kanadi, Hongkongu, na Japoskem, Novi Zelandiji in Avstraliji.

Kot ena najuspešnejših in najbolj iskanih pedagogov v Evropi danes, podpira številne mlade glasbenike, vključno z delovanjem kot umetniški vodja “Rheinische Streicherakademie” in “Streicherakademie Ochsenhausen” v Baden – Würtembergu, ter “Yehudi Menuhin Live Music Now Rhein-Ruhr e.V.”

Njen najnovejši projekt, “Vivaldi Project Düsseldord”, ki je namenjen vzgoji otrok iz revnejšega sloja, je bil deležen nagrade “Ideen für die Bildungsrepublik” za leto 2011.

Ida Bieler je bila članica žirij številnih prestižnih mednarodnih tekmovanj, kot so “Franz Schubert and Modern Music Graz”, “Tromp International String Quartet Competition Eindhoven”, “Charles Hennen Chamber Music Concours”, “Spohr Competition for Violin Weimar”, “Deutscher Musikwettbewerb”, “Wettbewerb des Kulturkreises des BDI”, tekmovanje “Stiftung Villa Musica Rheinland-Pfalz”, “Grand Prix d’Eurovision”, “Deutsche Stiftung Musikleben Hamburg” in “Kultur macht stark. Bündnisse für Bildung” – tekmovanje nemškega Ministrstva za izobraževanje in raziskave.

V sodelovanju z nemško založniško hišo “Schott Verlag” je uredila nove izdaje del Edwarda Elgarja, Franza Riesa, Perrea Rodeja, Bedricha Smetane, Josefa Suka in Henrija Vieuxtempsa.

Ida Bieler je pričela svoje glasbeno izobraževanje na “University of the North Carolina School of the Arts” z Ruggierom Riccijev in Marcom Gottliebom. Študij je nadaljevala na newjorški “Juliard School”, v razredih Oscarja Shumskyja in Felixa Galimirja. Številne umetniške pristope je osvojila pri Nathanu Milsteinu v Londonu in Zürichu, študij pa je dokončno zaključila kot študentka Maxa Roastala na nemški “Hochschule für Musik Köln”.

Igra violino Thomasa Balestrierija Cremonensisa, Fecit Mantuae. Anno 1753.

Print Friendly, PDF & Email