Benjamin Ziervogel, violina

Benjamin ZiervogelBenjamin Ziervogel je violino začel igrati pri šestih letih. Leta 1992 je z devetimi leti bil sprejet na Koroški deželni konservatorij, kjer je leta 2005 zaključil dolgoletno izobraževanje pri profesorju Brianu Finlaysonu. Študij je nadaljeval na Univerzi za umetnost v Bernu v razredu profesorja Benjamina Schmida, izpopolnjeval pa se je tudi pri priznanih glasbenikih kot je Igor Ozim, James Buswell, Joseph Kalichstein in pri Isaacu. Leta 2012 je v sestavu godalnega kvarteta uspešno zaključil podiplomski študij komorne igre na Mednarodnem inštitutu komorne glasbe v Madridu v razredu Günterja Pichlerja in se kot komorni glasbenik udeležil tudi mnogih drugih izobraževanj.

Nad komorno glasbo se je navdušil kot član godalnega kvarteta Anima, s katerim je med leti 1996 in 2002 na državnih (avstrijskih) in mednarodnih tekmovanjih osvojil številne nagrade. Že nekaj let igra prvo violino v uspešnem avstrijskem godalnem kvartetu Acies, ki je prejemnik mnogih prestižnih nagrad in priznanj; prva nagrada Gradus ad Parnassum, Mozartova nagrada, prva nagrada Musica Juventutis so le nekatere med njimi. Leta 2007 je bil skupaj z ostalimi člani kvarteta proglašen za umetnika leta s strani Avstrijskega nacionalnega kulturnega radia Avstrije Ö1, enak naslov pa mu je še isto leto podelila tudi avstrijska banka Creditanstalt. Za avstrijsko založbo Gramola je godalni kvartet Acies posnel že kar nekaj zgoščenk, Benjamin Ziervogel pa je najbolj ponosen na zgoščenko s Schubertovim Kvintetom, pri katerem je sodeloval čelist David Geringas. Ta zgoščenka je prejela prestižno nagrado Pasticcio Avstrijskega nacionalnega kulturnega radia Ö1 in nagrado Supersonic revije Pizzicato iz Luksemburga.
Sodeluje tudi z drugimi glasbeniki kot sta pianista Karen Asatrian in Rok Palčič ter hornist Andrej Žust v triu Slovenia.
Benjamin Ziervogel je od leta 2004 koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, lani pa je postal tudi gostujoči koncertni mojster Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra. Kot solist in koncertni mojster je nastopil še z orkestri kot so Bruckner orkester iz Linza, Bernski Simfonični orkester, Koroški Simfonični orkester in Orkester Dunajske katedrale.
Igra na violino Dominicusa Montagnane iz leta 1727, izjemen inštrument, ki mu jo je velikodušno posodila Avstrijska nacionalna banka.

Print Friendly, PDF & Email